Vil du gerne nå dit mål?

Så sikrer dig at det er S.M.A.R.T.

Har du et mål, du gerne vil opnå? Måske du drømmer om at få et nyt job? at lære et nyt sprog? eller noget helt andet.


Men hvordan sikrer vi os, at vores mål er realistiske og opnåelige? Og hvordan holder vi os motiverede og fokuserede på vejen mod vores mål?


Jeg tror ikke, der kun er én løsning, men du kommer godt fra start, hvis du bruger S.M.A.R.T.-modellen.


S.M.A.R.T. står for Specifikt, Målbart, Attraktivt, Realistisk og Tidsbestemt. Det er en metode til at formulere og planlægge dine mål, så du har større chance for at nå dem.



Lad os se nærmere på, hvad de fem bogstaver betyder.


  • Specifikt: Dit mål skal være så klar og præcist som muligt. For eksempel: “Jeg vil tabe 10 kg inden vores sommerferie i uge 28” er et specifikt mål, mens “Jeg vil tabe mig” er et uspecifikt mål.


  • Målbart: Det skal være muligt at måle din fremgang og dine resultater. Derfor skal du have nogle kriterier eller indikatorer for, hvornår du har nået dit mål. For eksempel: “Jeg vil løbe 5 km på under 30 minutter” er et målbart mål, mens “Jeg vil blive bedre til at løbe” er et ikke målbart mål.


  • Attraktivt: Dit mål skal være noget, du virkelig ønsker og brænder for. Det skal være relevant og meningsfuldt for dig og din situation. Du skal have en stærk motivation for at nå dit mål. For eksempel: “Jeg vil lære fransk, fordi jeg elsker fransk kultur og vil rejse til Frankrig” er et attraktivt mål, mens “Jeg vil lære fransk, fordi min chef siger det” er et uattraktivt mål.


  • Realistisk: Dit mål skal være inden for din rækkevidde og dine evner. Det skal ikke være for let eller for svært. Du skal have de nødvendige ressourcer og kompetencer til at nå dit mål. For eksempel: “Jeg vil gennemføre et maraton” er et realistisk mål, men kun hvis du har en fysik, der gør det muligt samt tid og overskud til træning.


  • Tidsbestemt: Dit mål skal have en deadline eller en tidsramme. Du skal have en klar plan for, hvornår du vil starte og afslutte dit mål. For eksempel: “Jeg vil sende 100 ansøgninger inden udgangen af året for at finde et nyt job” er et tidsbestemt mål, mens “Jeg vil sende 100 ansøgninger for at finde et nyt job” er et ikke tidsbestemt mål.




Så er der faktisk lige 2 mere…man kan sige en lille krølle på S.M.A.R.T-modellen, nemlig ”Ø.F”:


  • Økonomisk: Det skal ikke være for dyrt eller for ressourcekrævende at nå dit mål. Du skal have et budget og en økonomisk plan for dit mål. For eksempel: “Jeg vil spare 50.000 kr. op til en ny bil inden næste år” er et økonomisk mål, hvis du har råd til at spare så meget hver måned, mens “Jeg vil købe en Ferrari inden næste år” er et uøkonomisk mål, hvis du ikke har en stor indkomst eller formue.


  • Fleksibel: Dit mål skal være tilpasningsdygtigt og modstandsdygtigt. Det skal ikke være for rigidt eller for ufleksibelt at nå dit mål. Du skal have en backup-plan og du kan også overveje en risikoanalyse for dit mål. For eksempel: “Jeg vil løbe et maraton på under fire timer inden udgangen af året” er et fleksibelt mål, hvis du har mulighed for at vælge mellem flere maratonløb i forskellige datoer og steder, mens “Jeg vil løbe Boston Marathon på under fire timer i april” er et ufleksibelt mål, hvis du ikke har kvalificeret dig til det, eller hvis løbet bliver aflyst på grund af dårligt vejr eller andre omstændigheder.

 

Ved at bruge S.M.A.R.T.-modellen kan du altså skabe nogle klare og konkrete mål, som du kan arbejde hen imod med fokus og engagement. Du kan også løbende evaluere din fremgang og justere dine planer efter behov.


Jeg håber du får god brug af denne model. Har du brug for hjælp til at støtte dig på rejsen til at nå dine mål, så kontakt mig via info@anjakristensen.dk. 

 

Læs mere om hvordan jeg kan hjælpe dig med at nå dine mål her.

Andre relevante indlæg:

Kommentarer ellerspørgsmål?