Fokus på Psoas

Sjælens muskel

ASK Yoga

Find dit forløb her


Yoga på hold

1:1 Mind & Body sessioner

Online yoga forløb

Live online yoga

Hvad er Psoas? Og hvor sidder Psoas på kroppen?


Psoas er den stærkeste af de muskler, som vi kalder for hoftebøjerne. Psoas hjælper kroppen til at gå oprejst, løfte og rotere benene, og bøje lænden. Den forbinder overkroppen og underkroppen.


Psoas løber fra lændehvirvlerne og ned til lårbenet. Se illustrationen herunder:








 

Illustration: www.bandhayoga.com

 

 


 

Hvorfor kaldes Psoas for Sjælens muskel?


Psoas-musklen kaldes ofte for “sjælens muskel” på grund af dens dybe forbindelse til vores fysiske og følelsesmæssige velbefindende.


Psoas-musklen forbinder overkroppen med underkroppen, og spiller en central rolle i vores bevægelser og kropsholdning. Psoas-musklen er desuden tæt forbundet med vores nervesystem og kan påvirkes af stress og følelser. Når vi oplever stress eller angst, kan psoas-musklen blive spændt, hvilket kan føre til fysiske symptomer som rygsmerter og fordøjelsesproblemer. Omvendt kan afslapning og afspænding af psoas hjælpe med at frigive spændinger og fremme en følelse af ro og velvære.


I yogaens verden betragtes psoas som en energikanal, der forbinder vores fysiske krop med vores følelsesmæssige og spirituelle tilstand. En afbalanceret psoas kan hjælpe med at fremme en følelse af jordforbindelse og indre balance. I yoga er der stor fokus på at strække og styrke psoas for at opnå både fysisk og følelsesmæssig balance.

 



Stram Psoas – hvordan kan jeg afspænde Psoas?

Ved spændinger i lænd, hofter, underliv og ved dårlig holdning, kan der være tale om en stram psoas-muskel. Hos mange er denne muskel forkortet og sammenpresset.


Selve Psoas er normalt stærk nok, fordi den konstant bliver træner, når vi hår (især på trapper), og når vi løber.


Musklens sammentrækning har eller kan få betydning for hele kropsholdningen. Det bevirker, at maven skubbes frem og den forreste del af ribbenene bliver trukket ned og ind, og der vil være et forøget lændesvaj.


Smerter fra psoas viser sig typisk i lænd, korsben, lyske, undervil samt foran på låret.


For at afspænde psoas vil jeg anbefale følgende yogaøvelser:


  • Kosmisk danser
  • Dyb lunge som holdes
  • Duen

 

 

Hvordan kan jeg styrke Psoas?


At styrke psoas-musklen kan hjælpe med at forbedre din kropsholdning, stabilisere rygsøjlen og øge din generelle bevægelighed.


Her er nogle effektive øvelser til at styrke psoas:

 

 

Andre relevante indlæg:

Kommentarer ellerspørgsmål?